Få siste nytt

Stortinget er enige om Nansenprogrammet - et gjennomslag for MDG

internasjonal solidaritet ukraina Feb 16, 2023
Stortinget

 

Etter flere omganger med forhandlinger mellom partiene, skrev alle partiene på Stortinget unntatt Rødt i dag under på Nansenprogrammet - et flerårig støtteprogram til Ukraina. 

 

Etter at MDG i nesten ett år har tatt til ordet for at Norge bør bidra mer til Ukraina, kom Regjeringen endelig på banen - med et forslag som ligner påfallende mye på det solidaritetsfondet som MDG har fremmet - og fått nedstemt - to ganger på Stortinget siden Russlands fullskala invasjon.

 

Nansenprogrammet er på 75 milliarder over 5 år, og har også en engangssum på 5 mrd. i 2023 til å hjelpe fattige land som rammes hardt av økte matvarepriser og energipriser.

 

Dette er et viktig prinsipielt gjennomslag for MDG at Norge skal bruke mer av de enorme ekstrainntektene som følge av krigen til å hjelpe Ukraina og andre land som sliter med ringvirkningene av den, selv om summen på Nansenprogrammet er forsvinnende liten i forhold til at Norge tjente 1000 milliarder mer i økte olje- og gassinntekter i fjor. 

 

Denne krigsprofitten er ikke Norges alene – den tilhører også Europa, som har betalt de skyhøye prisene på gass, og de fattige landene som lider under høye matvare og energipriser som følge av krigen i Europa og klimaendringene norsk olje og gass har bidratt til.

 

MDG stiller seg bak Nansen-programmet. Men vi er skuffet over summene regjeringen har lagt opp til. Jeg tror at hvis Statsministeren hadde vært mer ambisiøs med Ukraina-pakken, hadde han fått med resten av stortingspartiene på det.  

 

Behovene i Ukraina og i fattige land er enorme. Pilene for menneskelig utvikling har begynt å peke feil vei. Nød og sult er destabiliserende. MDG forventer derfor at regjeringens kommende Stortingsmelding forplikter regjeringspartiene til ytterligere midler for Ukraina og at den humanitære innsatsen og at midler til bistand økes. 

Enigheten for Nansen-programmet som legges frem i dag må ses på som et gulv. Gevinstene av å gi mer til Ukraina og andre land i krise, vil være langt større enn kostnadene. Det er å investere i en trygg, stabil og demokratisk verden. Det er også i Norges interesse. 

 

Her skriver jeg under på Nansenprogrammet på vegne av MDG.

 

Dette er det jeg sa på pressekonferansen: 

Jeg vil takke regjeringen og de parlamentariske lederne for gode samtaler og for at vi nå får et program for flerårig støtte til Ukraina. Selv om beløpet ikke er i den størrelsesordenen MDG ønsker, er jeg glad for at vi har kommet et langt skritt videre. 

 

Det er krig i Europa. Mens husholdninger i Norge, og i Europa betaler for krigen i kroner og øre, betaler Ukrainerne med sine liv. Behovene i Ukraina er og vil bli enorme. Derfor håper og tror jeg at disse 75 milliardene bare er starten for vår økonomiske støtte til Ukraina. 

 

Kampen står mellom diktatur og makt, og frihet og demokrati. Om vi vinner avhenger av at gode krefter står sammen i solidaritet.

 

Norge har både en mulighet og et ansvar for å hjelpe Ukraina. Som både Europeiske ledere og aviser har påpekt, er Norge i en særstilling. Mens Ukrainerne utsettes for alle krigens grusomheter, har de skyhøye energiprisene ført til rekordinntekter til den norske stat. Derfor har MDG i snart ett år tatt til orde for at regjeringen bør opprette et solidaritetsfond for alle de ekstraordinære inntektene vi får. 

 

Fattige land rammes hardt av ringvirkningene av krigen. Nøden er hjerteskjærende. Millioner av mennesker dyttes nå over stupet. Det er bra at vi nå får mer penger på bordet, men jeg håper at regjeringen framover ikke legger opp til en årlig kamp om bistandsprosenten. 

 

Å hjelpe fattige land er også i vår egeninteresse. Nød og sult er destabiliserende. Vår mening er at gevinsten ved å hjelpe vil være vanvittig mye større enn kostnadene. 

 

Til president Zelenskyj og det ukrainske folk vil jeg si takk for at dere står fremst i denne kampen, for at dere har styrken og motet til å holde ut. Vi står sammen med dere i solidaritet, og i tro på seier og en lysere fremtid i fred og frihet

 

Takk

 

 

 

Liker du Miljøpartiet de Grønne sin politikk?

 

Klikk her

Få siste nytt fra meg rett i innboksen!