Få siste nytt

Støre mangler kontroll på klimapolitikken, hilsen Riksrevisjonen

klima kontroll- og konstitusjonskomiteen oslo Jun 11, 2024
Riksrevisjonen

 

I dag la Riksrevisjonen fram rapporten "Myndighetenes styring og samordning for å nå Stortingets klimamål". Kort oppsummert konkluderer rapporten med at Støre ikke har kontroll i klimapolitikken - eller mer ordrett: klimapolitikken lider av manglende konkretisering, ansvar og samordning.

 

Det er ingen overraskelse for oss i MDG, eller for de mange fagfolkene som har påpekt dette lenge. Faktisk var det snakk om at miljøverndepartementet måtte få et sektorovergripende ansvar, allerede da departementet ble etablert på 1970-tallet.

 

Det fikk de ikke, dessverre. For at vi skal klare å kutte klimagassutslippene i alle sektorer raskt nok, må klimaarbeidet få en sektorovergripende rolle og makt. Det var derfor vi innførte et klimabudsjett i Oslo - som løser stort sett alt det Riksrevisjonen peker på. Klimabudsjettet sørger nettopp for:

  • konkretisering av hva de ulike sektorene skal gjøre,

  • hvem som har ansvaret, og

  • for at klimapolitikken sees i sammenheng, slik at vi sikrer at vi faktisk når målene og at alle sektorene drar i samme retning og ikke i hver sin, slik som ofte er tilfelle nå.

 

Det haster for regjeringen å få på plass et klimabudsjett, som gjennomsyrer hele den offentlige styringen og budsjettprosessene. Fra SMK til alle departementer, direktorater, etater og statlige virksomheter. Det innførte MDG i Oslo og systemet vi innførte kopieres nå i byer fra Mumbai til New York. Det er ingen grunn til at vi ikke kan innføre det på et statlig nivå i Norge også. 

 

Problemene Riksrevisjonen peker på er at klimamålene ikke gjennomsyrer arbeidet i departementer med ansvar for finans, energi (olje), samferdsel, jordbruk, næring og fiskeri. Sektorer som har ansvaret for de faktiske utslippene. Klima- og miljødepartementet skal ha det overordna ansvaret, men blir på et vis "Johan uten land" - altså uten virkemidler - en slags pådriver for at de andre skal gjennomføre klimapolitikk, uten tyngde til å sette makt bak kravene. 

 

I Oslo løste vi det ved å gi Finansavdelingen (ikke Miljø- og samferdselsavdelingen) ansvaret for klimabudsjettet. Det ble en integrert del av budsjettprosessen, og tiltakene og klimaarbeidet ble lagt inn i tildelingsbrev, rapporteringsrutiner og i budsjettarbeidet til etatene. Dermed har alle etater, alle departementer og alle ministre ansvaret for at klimapolitikken gjennomføres i deres sektorer. Det er avgjørende for at vi skal klare å kutte alle utslipp raskt nok. 

 

Rapporten er en slakt av norsk klimapolitikk. Etter 40 år med klimapolitikk har ingen regjeringer klart å få på plass et styringssystem for å sikre at vi når målene. Det stilles få konkrete krav til underliggende virksomheter i departementene som har ansvar for klimakuttene som må tas. For å nå klimamålene må alle statens virksomheter styres etter, rapportere på og utarbeide politikk og virkemidler som sikrer at vi når målene. 

 

Regjeringen mangler vilje til overordna styring av klimapolitikken. I dag behandles klima som en av mange sektorinteresser. Klimaarbeidet er sektorovergripende, og må derfor nå en sektorovergripende rolle - slik som den økonomiske politikken har det. 

 

Det er på tide at regjeringen lytter til faglige råd om at det trengs bedre styring, og mer forpliktende sektormål for klimapolitikken. MDG mener at klimaloven må forsterkes, og at regjeringen må innføre et overordnet styringssystem, som klimabudsjettet er i Oslo. 

 

Nå forventer jeg at Støre kommer til Stortinget for å redegjøre for hvordan han vil sørge for at klimaarbeidet faktisk blir rammen for all politikk, slik han lovet velgerne i valgkampen. 

 

 

 

Liker du Miljøpartiet de Grønne sin politikk?

 

Klikk her

Få siste nytt fra meg rett i innboksen!