Få siste nytt

Sjefsaktoren for den internasjonale straffedomstolen foreslår arrestordre mot Netanyahu

gaza internasjonal solidaritet May 20, 2024
ICC press photo

Karim A.A. Khan 

Sjefsaktor i den internasjonale straffedomstolen. Foto: ICC 

 

I dag fremmer sjefsaktoren i den internasjonale straffedomstolen i Haag et forslag om at ICC utsteder arrestordre på Netanyahu. Aktor Karim Khan mener at de har tilstrekkelig bevis for at Israels krigføring på Gazastripen er forbrytelser mot menneskeheten.

 

Les hele redegjørelsen her

Statement of ICC Prosecutor Karim A.A. Khan KC: Applications for arrest warrants in the situation in the State of Palestine | International Criminal Court (icc-cpi.int)

 

Dette vil i så fall være første gang domstolen utsteder en arrestordre på en nær alliert av USA. Sånn sett er dette en historisk utvikling. Det betyr at dersom Netanyahu reiser til noen av de 124 medlemslandene, så har de en forpliktelse til å anholde ham og sende ham til Haag. Selv om verken USA, Kina, Russland eller Israel er medlemmer av domstolen, er det likevel et viktig signal fra en domstol der et flertall av verdens land er medlem.

 

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har som formål å straffeforfølge krigsforbrytelser, folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Altså de mest alvorlige forbrytelsene i verden. Aktor Karim Khan trekker blant annet fram at Israel bruker sult som våpen i krig, angrep på sivile og blokaden og beleiringen av Gazastripen, og han argumenterer for at Israel systematisk har fratatt sivilbefolkningen mat, vann, medisiner, elektrisitet som mennesker trenger for å overleve.

 

Mer enn noen sinne er det behov for at vestlige land viser at vi mener at menneskerettighetene er universelle og at internasjonal lov gjelder alle, også ledere av land som er USAs allierte. Vestens håndtering av Israels sannsynlige folkemord på Gazastripen har til nå bidratt til å svekke verdenssamfunnets tro på nettopp dette, og dermed også internasjonal lov og rett. Da den FNs internasjonale domstol (ICJ) tidligere i år kom med en uttalelse om at det er sannsynlig at Israel begår folkemord på Gazastripen, ga det alle FNs medlemsland en plikt til å forhindre det. Isteden bestemte USA seg senest forrige uke for å sende flere våpen til Israel. Regjeringen må gjøre mer for å legge press på USA og på Israel for å få slutt på krigen gjennom internasjonale sanksjoner.

 

Jeg forventer at regjeringen forbereder seg på å støtte en eventuell arrestordre rettet mot Netanyahu og Hamas-leder Sinwar om domstolen velger å gå videre med dette. Norge har et ansvar for å bidra til å opprettholde internasjonal lov og orden, og å holde krigsforbrytere ansvarlige. I en verden hvor ledere som begår grove overgrep og forbrytelser mot sivile ofte unnslipper uten dom, er det særdeles viktig at menneskene som står bak lidelsene vi nå ser holdes ansvarlige.

 

 

 

Liker du Miljøpartiet de Grønne sin politikk?

 

Klikk her

Få siste nytt fra meg rett i innboksen!