Få siste nytt

MDGs alternative statsbudsjett for 2023: Grønt håp i urolige tider

finanskomiteen kraft olje omfordeling Nov 17, 2022

 

Stortingsarbeidet har sin rytme, og høsten er alltid preget av budsjettarbeidet for neste års budsjett. Hver høst legger regjeringen fram sitt forslag til budsjett, og alle partiene som ikke sitter i regjeringen lager sine alternative budsjetter som de lanserer i løpet av høsten.

 

MDG sitt alternative budsjett for 2023 kan du finne her.

 

Her kan du se lanseringen av vårt alternative statsbudsjett for 2023

 

 

Så er det debatt i salen der alle partier sier hvordan de mener regjeringens budsjett burde se ut. Dette er det jeg sa: 

 

President

 

I fjorårets valg fikk vi en regjering som springer ut fra venstresiden. Morgengaven som lå igjen fra Solberg-regjeringen var krevende, som vi ofte sier i politikken. 

 

Etter åtte år med tilsynelatende fullt frislipp av oljepengebruk, så festen nå ut til å være over. Av ulike grunner har vi og landene rundt oss siden vært på stø kurs inn i en tid der alt blir dyrere. I tillegg opplevde strømkunder i Europa og Norge allerede da konsekvensene av Putins energikrig. 

 

Heldigvis, er det tross alt en sosialdemokratisk regjering som styrer, tenker vi som er opptatt av omfordeling og solidaritet. Men nå, etter over ett år med Arbeiderpartiet i regjering, sliter likevel 400 000 familier med å betale regningene sine. Køene utenfor matsentralene blir lengre. Vi har fått “nyfattige” i Norge - mennesker som har jobb, men som ikke lenger får endene til å møtes. 

 

Støre-regjeringens svar er ikke tilpasset tiden vi nå går inn i. Det har vært mye for SV å rette opp i.

 

Jeg er glad for at SV har fått gjennomslag for flere enkeltgrep i statsbudsjettet, som mer i barnetrygd og mer til minstepensjonister. Det har vi også foreslått i vårt alternative budsjett. 

 

Men, det holder ikke. Jeg håper og tror at Ap skjønner like godt som MDG at de fattigste trenger mer. Men hvorfor gjør de ikke da mer?

 

Omfordeling har ingen inflasjonsdrivende effekt. Det er fullt mulig å omfordele mer - at de med mest bidrar mer til fellesskapet, slik at i flere nordmenn kan få mer trygghet å ta med seg inn i juletida. 

 

President, 

 

I vårt budsjett, reduserer MDG skattene totalt med 15 mrd kroner for de som har inntekter under 800.000. Det gir tusenvis av kroner i skattekutt for de med vanlig inntekt. Og tilsvarende økning for de med høyere inntekter.

 

Dette er ikke radikalt - men det er mer rettferdig. Vi øker også bunnfradraget til 100.000 kr, så de som tjener aller minst ikke trenger å bidra like mye. 

 

Vårt inntektsskatt-opplegg er isolert sett mer omfordelende enn regjeringens. Vi øker heller ikke den samla inntektsskatten nevneverdig. 

 

I tillegg gjeninnfører vi arveavgiften, og legger inn et høyere bunnfradrag på formueskatten så det bare rammer de som har aller mest.  



President 

Jeg må si noen ord om strømstøtten. 

 

Regjeringen har låst seg fast til en strømstøtteordning som gir mest til de rikeste med høyest forbruk. MDG bytter ut regjeringens strømstøtte, med en strømbonus. Slik sørger vi for at de som har høye strømregninger, men et vanlig eller lavt strømforbruk får mer igjen, samtidig som det lønner seg å spare energi.

 

Med vår strømbonus får alle i områder med dyr strøm, utdelt et flatt beløp, også barn. Til sammen får en familie på fire der begge foreldre har ca 500.000 i inntekt, ca 60 000 kroner mer i vårt budsjett, slik strømprisene er nå. Øker strømprisene, øker også beløpet som utbetales..

 

Vi gir også mer penger til energisparing og energieffektivisering, og gir rentefrie lån på energisparing det blir lettere for vanlige familier å kutte strømregningen permanent. 

 

President

 

Det er hjerteskjærende og brutalt å tenke på at så mange barn i Norge nå opplever fattigdom. 

 

De som er mest sårbare økonomisk, blir alltid rammet hardest av kriser. Forskjellene øker i Norge, vi er i ferd med å bli som et annet vestlig land hvor de rike drar i fra. Derfor trengs det vesentlig kraftigere lut enn det statsbudsjettet for 2023 legger opp til. Det handler om rettferdighet - og det handler om at et samfunn med små forskjeller er mer robust i møte med de store utfordringene vi står overfor. 

 

(Til slutt President, 

Det er også viktig at solidariteten ikke stanser ved landegrensene. Norge har fått store ekstrainntekter som følge av krigen. Denne krigsprofitten må i sin helhet gå tilbake til Europa som sliter, til gjenoppbygging av Ukraina og til fattige land som lider under dyr mat og energi. Det er en nødvendig investering i en trygg og stabil verden, som Norge også tjener på.) 

Liker du Miljøpartiet de Grønne sin politikk?

 

Klikk her

Få siste nytt fra meg rett i innboksen!