Få siste nytt

MDG legger fram forslag om å doble Nansenprogrammet

internasjonal solidaritet ukraina Dec 18, 2023

 

Ukraina trenger mer hjelp! I forbindelse med budsjettbehandlingen i Stortinget, la jeg fram et forslag om å doble bevilgningene til Nansenprogrammet. Det ble nedstemt av de andre partiene.

 

Dette er det jeg sa i salen

 

President

Det var sterkt å høre president Zelenskyj tale til Stortinget forrige onsdag.

 

Putin satser på at verden skal glemme krigen og ikke bry seg om å stå opp for vår felles frihet og rettigheter. Derfor er det tid for å øke bevilgningene til Nansen-programmet, slik også Venstre har tatt til orde for.  I en situasjon der den økonomiske støtten fra USA og EU er under press, er Norges bidrag viktigere enn noen sinne. 

 

Miljøpartiet De Grønne har foreslått å etablere et solidaritetsfond finansiert av ekstrainntektene Norge har fått av ekstraordinær dyr olje og gass som følge av Putins energirkig mot kontinentet. Fondet skulle dekke støtte til Ukraina under krigen, gjenoppbygging den dagen krigen tar slutt, støtte til Europas omlegging vekk fra fossil energi, og støtte til utviklingsland som sliter med ringvirkningene av krigen, som høye kornpriser. MDG var glade for at flere av disse prinsippene ble kopiert i regjeringens forslag til Nansen-programmet. 

 

Frankrike og Latvias presidenter, EU-kommisjonen, norske økonomer, industrikjempe Johan H Andersen og næringslivstopp Kristin Skogen Lund, er blant de som har ment at Norge deler en stor del av ekstrainntektene.

 

MDGs opprinnelige forslag viser at Norge har mulighet for å bidra mer i en skjebnetid for Europa. Støtten til Ukraina er ikke garantert nå som flere land vurderer å gi mindre midler. Ungarn har forsøkt å blokkere over 500 milliarder kroner fra EU. At Norge øker sin støtte vil være med å legge press på øvrige land om å opprettholde engasjementet for Ukraina. 

 

Derfor foreslår MDG å øke bevilgningene til Nansen-programmet med 25 mrd kroner til bruk i 2023 og 2024. 

 

Dette er fortsatt bare en brøkdel av hva Ukraina trenger, og MDG skulle gjerne hevet beløpet mye mer, men vi ser at økt norsk støtte også kan bidra til å øke samholdet i Europa. Norge, som har tjent så mye penger på grunn av denne krigen, kan bidra med å gå foran og vise at vi ønsker å øke rammene fordi Ukraina trenger det

 

Som generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg har sagt: Norge betaler for krigen i Ukraina med kroner og øre, mens ukrainerne betaler med sine liv. 

 

Og med det tar jeg opp MDGs forslag i denne saken. 

 

 

Liker du Miljøpartiet de Grønne sin politikk?

 

Klikk her

Få siste nytt fra meg rett i innboksen!