Få siste nytt

MDG krever trygghetsgaranti for skeive arrangementer

demokrati og menneskerettigheter Jun 11, 2024

 

I går kalte jeg inn justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl til en såkalt "interpellasjon" i Stortinget for å få forsikring om at regjeringen sørger for at skeive arrangementer kan avholdes nå i Pridemåned.

 

I etterkant av terrorangrepet 25. juni 2022 har det vært flere tilfeller der arrangementer for skeive har blitt avlyst av sikkerhetsårsaker. 

 

Det er godt kjent at solidaritetsmarkeringen ble avlyst. Men i 2022 ble også samtlige arrangementer på Oslo Pride-programmet avlyst. FRI Møre og Romsdals årsmøte måtte avholdes digitalt, etter råd fra politiet. Skeiv Ungdom sin sommerleir måtte avlyses. I 2023 måtte Redd Barna sin Pridefestival for barn i Bergen i mai avlyses. Og dette er bare noen eksempler: Sannsynligvis er det ytterligere flere arrangementer som ikke har blitt arrangert fordi det ikke har opplevdes som trygt. 

 

Den skeive frivilligheten i Norge arrangerer sosiale, trygge møteplasser for skeive gjennom hele året, med høydepunktet nå i juni, som er selve Pride-måned.

 

På sitt beste er Pride-måned en tid hvor vi feirer å kunne være oss selv - hvor vi feirer friheten og kjærligheten og mangfoldet i samfunnet vårt. 

 

Men Pride-måned er ikke bare feiring. Pride-måned er også en kampmåned. En kampmåned for rettighetskamper som fortsatt ikke er vunnet, og en kampmåned for kamper som er vunnet, men fortsatt må opprettholdes.

 

Dessverre har juni-måned også blitt en høytid for hatprat og transfobi. Det meldes over hele landet om økt hatkriminalitet, mer hatprat og mer transfobisk prat - generelt, og i juni-måned spesielt. Det kan vi som samfunn rett og slett ikke slå oss til ro med. 

 

I forbindelse med Kontroll-og konstitusjonskomitéens behandling av 25. juni-rapporten, kom det fram at det er grunn til å stille spørsmål ved hvorvidt skeive og andre utsatte gruppers forsamlingsfrihet blir tilstrekkelig godt ivaretatt, når det ofte vil være disse gruppene som må vike for den menneskerettslige sikringsplikten. 

 

25. juni-rapporten viser til politidirektørens anbefaling om å avlyse solidaritetsmarkingen 27. juni 2022 basert på informasjon hun antok at Oslo politidistrikt ikke hadde. 

 

Det har blitt drøftet hvorvidt dette i realiteten var et brudd på forsamlingsfriheten. Som statsråden også er kjent med, pekte Norges institusjon for menneskerettigheter - altså NIM - blant annet på at den menneskerettslige sikringsplikten var tungtveiende for hvorfor akkurat avlysningen av solidaritetsmarkeringen 27. juni 2022 kunne skje. 

 

Likevel synes jeg ikke vi kan slå oss til ro med det. Vi er nødt til å legge til grunn at terskelen for å avlyse forsamlinger må være svært, svært høy. 

 

President - dette er spesielt viktig når det gjelder forsamlinger for utsatte og diskriminerte grupper. For spørsmålet mange stiller seg er om det er lavere terskel for å avlyse skeive arrangementer, fordi myndighetene ikke klarer å stille opp og ivareta tryggheten for dem som deltar.

 

Derfor mener jeg at det må være helt, klinkende klart: Skeives rett til å møtes og ytre seg må beskyttes av norske myndigheter. Overalt, i hele landet, gjennom hele året. Det må justisministeren sikre - og det håper jeg hun bekrefter at hun vil gjøre i dag. 

 

Myndighetene må ha et klart ansvar for å stille opp med tilstrekkelige sikkerhetstiltak - slik at utsatte grupper kan samles også når sikkerhetssituasjonen er uklar. 

 

Alternativet er at de som ønsker å true disse gruppene til taushet, vinner. 

 

Derfor utfordret jeg statsråden på om hun vil gi en trygghetsgaranti for skeive arrangementer.  

 

Dette var spørsmålet jeg stilte henne:

 

Er justis- og beredskapsministeren enig i at myndighetene har et klart ansvar for å stille opp med tilstrekkelige sikkerhetstiltak - slik at utsatte grupper kan samles også når sikkerhetssituasjonen er uklar, og kan statsråden garantere at politiet beskytter og tilrettelegger for skeive arrangementer gjennom hele året? 

 

Svaret fra ministeren var nesten ja, selv om det var vanskelig for henne å utstede en generell trygghetsgaranti.

Jeg ble betrygget av at Mehl sier at hun har engasjert seg personlig i sitt ansvar for å sikre skeive arrangementer, og jeg var glad for at både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Venstre stod sammen i Stortinget for å slå ring om forsamlingsfriheten til skeive - som er under press mange steder i verden. Så forventer jeg at det ikke står på mangel på ressurser, men reelle sikkerhetsvurderinger - dersom pridearrangementer i framtiden må avlyses. 

 

Liker du Miljøpartiet de Grønne sin politikk?

 

Klikk her

Få siste nytt fra meg rett i innboksen!