Få siste nytt

Oppsummering av halvåret: med grilling på Stortingstaket

gaza internasjonal solidaritet klima Jun 17, 2024
Nicklas Knudsen / MDG

 

Vi er inne i Stortingets siste uke før sommeren, og da har alle partiene sin seremonielle sommerpressekonferanse. Vi inviterte journalister til vår oppsummering av halvåret, på Stortingstaket - og bød på veganske pølser, og ikke-veganske pølser fra glade griser. 

 

Arild holdt en god tale om hvordan MDG skal vinne oppslutning i året som kommer. Det kan dere lese om her: 

 

Slik skal MDG sikre fremgang i 2025 – Dagsavisen.

 

Her kan dere se de representantforslagene jeg har vært med på å fremme i Stortinget: 

 

Biografi: Berg, Lan Marie Nguyen (stortinget.no)

 

Under er det jeg sa for å oppsummere stortingshalvåret. 

   Foto: Nicklas Knudsen / MDG

Pølser og politikk

Det siste halve året må man jo kunne si at har vært preget av både pølser og politikk. Jeg har mista tellinga på om det er regjeringen eller SV som har funnet fram til flest flertall med høyresiden denne sesongen, men nå har det hvertfall landet et revidert budsjett. 

 

Oppsummert - etter snart 3 år med Arbeiderpartiet, Sp og SV i flertall, så har ikke denne regjeringen flyttet politikken på klima- og naturfeltet. På mange områder, som i oljepolikken, går det dessverre feil vei. 

 

Jeg skal ikke bruke innmari mye mer tid på å snakke om engangsgrillforslaget vårt, selv om jeg jo ser at det har skapt harme hos enkelte. 

 

Men jeg må si at det ikke er så lett å forsøke å være et ansvarlig parti på Stortinget, når til og med de som har øverste ansvar for beredskap her i landet velger å latterliggjøre et forslag som også Brannvernforeningen er for. 

 

Ofte blir jo MDG anklaget for å drive identitetspolitikk. Men det er jo ikke vi som bruker arbeidstiden til å sette oss ned og grille pølser på engangsgrill i parken - slik Sps justisminister nylig gjorde, eller utenfor Stortinget - slik to stortingsrepresentanter fra Frp gjorde i vår, for å skape et inntrykk av at MDG vil forby grillkosen (som her: Ut mot MDG: - Folk kan tenke selv (dagbladet.no).

Akkurat som ingen har hørt om sånne:

 

Dette er en flergangsgrill - den gir bedre pølser - mindre forsøpling og er lett å ta med seg hjem - og den kan kjøpes på Life til 299 kr, og brukes med mye mindre kostnad for samfunnet og for naturen. (Foto: Nicklas Knudsen / MDG)

 

Men fra spøk til alvor:

 

Hele denne våren har vi utviklet mer politikk, debattert og kjempet for naturen i Stortinget. 

 

Vi har fremmet en rekke forslag som legger løpet - fra en situasjon der naturen blir fattigere og fattigere - til en fremtid der vi i stedet får mer fuglesang, mer fisk i elvene og flere bier i blomsterengene. 

 

Forslaget om engangsgriller er bare et forslag i den rekken. Enda stoltere er jeg av at vi har lagt frem tiltakspakker for 

 

å ta vare på naturen og for å få det til en fullstendig  reform av norsk arealpolitikk, for å snu utviklingen i Oslofjorden, og for å reparere en rikere og villere natur der den  er ødelagt.

Dessverre har vi en direkte naturfiendtlig regjering. Skal vi som samfunn få tatt grepene som trengs, må MDG få en større gruppe på Stortinget.

 

Klima

 

I 2021 vant Jonas Gahr Støre klimavalget på å love velgerne at klimapolitikken skulle være ramme for regjeringens politikk. 

 

Han ga også et løfte til sine barnebarn: «Jeg har sett mine to barnebarn i øynene og sagt at jeg skal gjøre alt jeg kan for å levere på klima»

 

Jeg tror det traff folk der hjemme i sofaene sine. Løftet til Støre var troverdig, Arbeiderpartiet sin klimapolitikk virket å være i bevegelse. 

 

2021-valget var et klimavalg - og mange stemte på det løftet. 

 

Dessverre gikk engasjementet fort over. Vi har sett få tegn til at klima har blitt rammen for Arbeiderpartiet og Senterpartiets politikk på Stortinget. 

 

Forrige uke kom dommen i form av Riksrevisjonens rapport. 

 

Den viser at Støre ikke har kontroll med klimapolitikken.  Dette er et historisk løftebrudd.

 

Det er særlig tre ting jeg reagerer på: 

 

For det første at de ikke styrer klimapolitikken godt nok. 

Som byråd i Oslo innførte jeg et klimabudsjett for alle kommunens etater og avdelinger, som nå kopieres av byer som New York og Mumbai - som er mye større enn Norge.

Det at vi ikke får det til her til lands skyldes bare manglende politisk vilje. 

 

For det andre at Riksrevisjonen sier at Regjeringen ikke informerer Stortinget godt nok, både om at det kan bli vanskelig å nå Norges klimamål ved hjelp av kvoter, og at regjeringen underspiller usikkerheten knytta til klimatiltakene i sitt eget statsbudsjett.

 

For det tredje at regjeringen nå huler ut sitt aller viktigste klimatiltak, økt CO2-avgift, ved å sette ned f.eks bensinavgiftene.

 

Det er bare litt over ett år til valget. Men istedenfor å forsikre Stortinget om at regjeringen har en plan om å få bedre kontroll på klimapolitikken, har regjeringen utsatt to viktige klimameldinger som skulle komme til Stortinget denne våren: 

En stortingsmelding om hvordan regjeringen skal nå klimamålet for 2035 - som de nå har utsatt til neste vår. 

En redegjørelse om hvordan årets budsjett bidrar til å nå klimamålene, som Stortinget bestilte fra regjeringen i budsjettbehandlingen - som de bare ikke har orka å levere på.

 

Det siste er symptomatisk. Hovedutfordringen med norsk klimapolitikk har ikke vært at Storting og regjering ikke har satt seg mål, men evnen til å følge opp år for år, og la klimahensyn være reelt sett overordna.  

 

Året 2023 endte med å slå alle rekorder for global temperatur, med nye varmerekorder hver eneste måned det siste halvåret. 

 

I November i fjor kom FN med en rapport som sa:

Verdens utslipp av klimagasser ligger an til å falle 2 prosent innen 2030, ifølge FN. Fallet burde vært på 43 prosent hvis 1,5-gradersmålet skal nås.

 

Norge er ett av landene i Norden som fortsatt nesten ikke har kuttet utslipp. 

 

Det er alvorlig at riksrevisjonen sier at Støre ikke har kontroll på klimapolitikken. Derfor mener jeg at statsministeren må komme til Stortinget og redegjøre for hvordan han vil sørge for at klimaarbeidet faktisk blir rammen for all politikk, slik han lovet velgerne. 

 

Gaza

I dag er direktøren for UNRWA - FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten - på besøk i Norge. De trenger 1,2 milliarder dollar. 

 

På pressekonferansen i dag slår Norge i bordet med - hold dere fast - 100 millioner kroner (!)

 

MDG er glade for at regjeringen og SV ble med på å opprette et flerårig fond til Ukraina, slik vi foreslo flere ganger i Stortinget før Nansenprogrammet kom på plass. 

 

Det var viktig og riktig at stortinget gikk sammen om et flerårlig støtteprogram for Ukraina. 

 

Det hindrer oss ikke i å opprette et lignende fond for Gaza - behovene for humanitær hjelp og gjenoppbygging er enorme og vil ikke gå over iløpet av det neste året. 

 

Regjeringen burde sikret UNRWA milliarder, ikke millioner - og mer forutsigbarhet. 

Selv om regjeringenspartiene også stemte ned MDG, Rødt og SV sitt forslag om et nansenprogram for Gaza - tror jeg - og håper jeg at de også i denne saken snur og ser at det er helt nødvendig. 

 

Regjeringens anerkjennelse av Palestina er viktig, og riktig - og burde skjedd for mange år siden

 

Tiår med vennlig diplomatisk press, har ikke ført palestinerne nærmere noen egen stat - tvert imot. 

 

Det er ikke symbolsk å anerkjenne Palestina som stat. Men det vil ikke ha noen effekt, om Israel ikke legges tilstrekkelig press på. 

 

Og det store bildet er at regjeringen - også når Stortinget skal votere senere i dag - stemmer ned de fleste forslag som kan øke presset på Israel for å stanse krigen. 

 

Regjeringen har sagt 

nei til forslaget om å boikotte israelske varer, 

nei til å hente ut krigsskadde barn og behandle dem i Norge, - slik vi siden Russlands invasjon av Ukraina har gjort for ukrainske skadde. og som Colombia nå har sagt de skal. 

og i dag sier Regjeringen også nei til å trekke Oljefondet ut av investeringer i Vestbredden, slik vi gjorde med investeringer i Russland da Ukraina-krigen startet. 


Norsk palestina-politikk er dobbeltmoralsk. Det føler mange nordmenn på. Og selv om Norge er bedre enn mange andre vestlige land, legges det også merke ute i verden at sanksjonene mot Israel uteblir. Jeg er bekymret for det, fordi det skaper kløfter og mellom folk er i Norge, og mellom vestlige- og ikke-vestlige land.

 

I dag behandler Stortinget den årlige meldingen om statens pensjonsfond utland - eller altså oljefondet. 

 

I møte med et folkemord, og tre pågående rettsprosesser i den internasjonale FN-domstolen og i krigsforbryterdomstolen, er oljefondet fortsatt investert i 70 israelske selskaper, og 60 selskaper har forretningsforbindelser med ulovlige bosettinger. 

 

Oljefondet trenger bare beskjed fra regjeringen om å trekke seg ut, eller fryse investeringene. Men det vil ikke regjeringen. 

 

Våre sparepenger er nå investert i selskaper som mange andre store investeringsfond har trukket seg ut fra på grunn av selskapenes brudd på folkeretten og menneskerettighetene. 

 

Regjeringen sier altså ja til at Oljefondet skal altså ha en lav etisk standard. Nærmest hele det norske sivilsamfunnet, fagbevegelse og titusenvis av nordmenn har bedt om at regjeringa må trekke våre sparepenger ut av selskap som bidrar til å opprettholde ulovlige, israelske bosettinger. 

 

Oljefondet så langt bare har solgt seg ut av ni selskaper, og ingen grunnet krigen på Gaza. 

 

Det er betenkelig med tanke på at regjeringa beslutta å trekke Oljefondet ut av russiske selskaper på få dager.

 

Men i dag gir regjeringa og stortinget oljefondet  klarsignal til å fortsette okkupasjonssponsing av Israels krigsmaskin. 

 

Avslutning

Så ble det litt mørkt her på slutten, men vi befinner oss jo også i en svært alvorlig tid.

 

Vi kunne selvsagt vært mer populistiske og prøvd å gjøre politikk mer humørfylt, sånn som vi prøver å gjøre her *vise grillmat*

men noen må peke på elefanten i rommet og fortelle om den alvorlige tiden vi er inne i. 

 

Det er vel derfor MDG trengs.

 

Men nå gleder jeg meg til å nyte sommerens grillsesong, og bruke ferien på å løfte blikket. På hytta skal jeg for eksmpel lese boka “Skolen er ikke for alle” om seksårsreformen og dra på grønn sommercamp i lofoten med Arild som jeg gleder meg veldig til.

 

(med vegansk choritzo) Foto: Nicklas Knudsen / MDG

Liker du Miljøpartiet de Grønne sin politikk?

 

Klikk her

Få siste nytt fra meg rett i innboksen!