Få siste nytt

MDGs forslag for å styrke ytringsfriheten ble nedstemt

demokrati og menneskerettigheter Dec 07, 2023
Stortinget

 

Ytringsklimaet i Norge truer mange til taushet, men regjeringen gjør ikke nok. Derfor har MDG fremmet fem forslag i Stortinget for å styrke ytringsfriheten og sørge for at det har konsekvenser dersom man poster hatefulle kommentarer på internett. 

 

Dessverre valgte de andre partiene å stemme forslagene ned. Det er symptomatisk. Hver gang offentlig ytringsfrihet, hets og trakassering debatteres, er alle partiene enige om at noe må gjøres. Men når partiene nå får sjansen til å gjøre noe, er det ingen som tar grep. 

 

Forslaget kan leses her: Dokument 8:134 S (2022-2023) - stortinget.no

 

Vi i Miljøpartiet De Grønne fremmet et forslag med konkrete tiltak for et tryggere offentlig ytringsrom. Forslaget skulle egentlig behandles i mai, men ble utsatt til nå i desember. Jeg var litt håpefull, for AUF hadde sagt at de støtter forslaget og Stortingspresidenten inviterte meg og flere andre politikere til en samtale om temaet etter at jeg fremmet forslaget.

 

 

Men denne uken stemmer partiene ned alle forslag om å ta tak i problemet - uten å komme med et eneste forslag selv. 

 

Det er forsåvidt greit at stortingsflertallet vil ha en grundigere behandling av rasismeparagrafen. Det bør være grundig politisk debatt når man skal endre lover. 

 

Jeg synes det er verre at partiene i Justiskomitéen tegner det opp som umulig å gjøre noe med hets og sjikane på sosiale medier. Her har partiene i komitéen vært for slappe, og det er uforståelig at de ikke engang kommer opp med noe selv.

 

Men det som er mest skuffende er at komitéen ikke tar de enkleste grepene de faktisk kan gjøre nå, som å styrke mandatet til PST, slik at de kan ivareta lokalpolitikere og andre samfunnsdebattanter. PST har selv sagt at de vil ha økt beskyttelse av lokale folkevalgte.

 

I all sin klokskap kan det virke som om mine stortingskolleger ikke ser forbi sitt eget privilegium. Jeg tillater meg å være litt personlig, for jeg vet hvordan det er å være lokalt folkevalgt - og å ikke ha den tryggheten, men bli fullstendig overlatt til meg selv og egen familie.

 

Det er kanskje mer behagelig å si at alle selv må ta ansvar for ytringsfriheten og for å oppføre seg ordentlig på nett. Men vi beskytter først ytringsfriheten når det er tryggere for alle å ytre seg. Nå blir kvinner, unge, skeive og folk med minoritetsbakgrunn disproporsjonalt rammet av hets og trakassering. 

 

Og når stortingsflertallet nå nok en gang ikke vil gjøre noe i møte med hets og trakassering, er det på sin plass å si at det er på deres vakt at ytringsfriheten innskrenkes.

 

 

Liker du Miljøpartiet de Grønne sin politikk?

 

Klikk her

Få siste nytt fra meg rett i innboksen!