Få siste nytt

- Israel kan ikke få lov til å svare med kollektiv avstraffelse av befolkningen på Gaza-stripen

gaza internasjonal solidaritet Oct 11, 2023
Stortinget

 Foto: fra Stortingets nett-TV

I dag hadde statsministeren en redegjørelse om situasjonen i Midtøsten etter Hamas sitt angrep den 7. oktober. 

 

Vi i MDG fordømmer Hamas sitt angrep og er forferdet over situasjonen. Vi frykter nå at Israels svar vil være helt ute av proporsjoner og vil ramme sivile, kvinner og barn på Gazastripen.

 

Det Høyre, Frp, Venstre og Krf var mest opptatt av var å be regjeringen om å vurdere bistanden til Palestina, og at Støre skulle "si" at Hamas er en terrororganisasjon i lys av angrepet. 

Se en nyhetssak her blant annet: Solberg ber Støre kalle Hamas en terrororganisasjon – Siste nytt – NRK

 Det var dette som preget overskriftene da Statsministeren skulle holde sin redegjørelse. For meg er dette et et litt frustrerende sidespor i en veldig alvorlig situasjon.

Redegjørelsen kan leses/sees på Stortingets nettsider her: Sak - stortinget.no

 

Dette er det jeg sa i salen: 

 

President, 

 

Jeg vil starte med å takke statsministeren for redegjørelsen om den alvorlige situasjonen som utspiller seg i Israel og Palestina nå.

 

Vi i MDG fordømmer Hamas sine angrep på sivile i Israel. Dette er grusomme, bestialske terrorangrep som minner om det vi tidligere har sett fra terrorgrupper som IS. Hundrevis av deltakere på en musikkfestival er drept, sivile har blitt kidnappet, og trues med henrettelse. Det siste døgnet har vi fått grufulle historier fra bosettinger nær grensen, som kibbutzen Kfar Aza, der titalls uskyldige mennesker skal være drept, inkludert kvinner, eldre, barn og babyer, i det som framstår som en totalt hensynsløs massakre.

 

Det er det blodigste angrepet på Israel siden Yom Kippur-krigen for 50 år siden. Det er forståelig at Israel nå ønsker å slå hardt tilbake, men det er nettopp det vi må forsøke å bidra til å unngå. 

 

President, 

Det viktigste for meg nå er ikke å snakke om historien, som vi alle bør kjenne til, men om situasjonen her og nå og hvordan vi kan bidra til å beskytte sivile uansett om de bor i Israel, på Gazastripen eller Vestbredden. 

 

Motreaksjonene fra Israel nå og de nærmeste dagene og ukene vil gjøre den humanitære situasjonen på Gaza helt prekær. På Gazastripen bor det 2,3 millioner mennesker på et område som er mindre enn Oslo by. Den allerede folkerettsstridige blokaden, har nå blitt total. Det er ingen vei ut eller inn for kritisk medisinsk utstyr, eller sivilbefolkningen. Det er ingen bomberom eller trygge steder å gjemme seg - i et av verdens tettest befolkede områder. Samtidig slipper Israel nå hundrevis av bomber. 

 

Det er hjerteskjærende å tenke på at 1,1 millioner av befolkningen på Gazastripen er barn. Den totale blokaden vil gjøre at livsnødvendige forsyninger som nå blir stanset. Dette er en kollektiv avstraffelse. Det er i strid med folkeretten, og en krigsforbrytelse. 

 

Jeg er skuffet over at FrP og KrF foreslår å fryse bistanden til Palestina. Det er knapt mulig å ta mer feil. Sivile som rammes må få hjelp. Derfor er jeg glad for at utenriksministeren har varslet at hun vil opprettholde bistanden. 

 

MDG mener også at Norge som leder av giverlandsgruppen for Palestina bør ta initiativ sammen med andre giverland til at giverlandsgruppen samles for å forberede en så god respons som mulig i den prekære humanitære krisen som utspiller seg i Gaza. 

 

Å bo i Gaza blir ekstremt farlig. FN bør få mandat til å legge til rette for muligheter for sivile, kvinner og barn å komme seg ut av Gaza. I mellomtiden må hjelpeorganisasjonene få humanitære korridorer på plass slik at livsnødvendig utstyr, medisiner, mat og vann kommer inn i Gaza.

 

Israel har blitt angrepet, og har rett til å forsvare seg og beskytte egne borgere innenfor internasjonalt anerkjente grenser. Men dersom krefter i Israel nå gir etter for den overveldende trangen til å ta hevn, så betyr det enda mer meningsløs død og lidelse for uskyldige mennesker, og en voldsspiral som kan spinne enda mer ut av kontroll. 

 

Israel har nå sagt at de vil bombe alle mål knyttet til Hamas. Det er mange hundre mål og mange sivile vil kunne rammes. Jeg håper regjeringen oppfordrer til besinnelse og at Israel får sterk påminning om krigens folkerett. Sivile skal beskyttes så langt det er mulig også i krig. Alle former for kollektiv avstraffelse er uakseptabelt og ulovlig. Israel må vise respekt for folkeretten og krigens regler. 

 

Jeg håper at regjeringen også bruker vår humanitære troverdighet for å jobbe for en resolusjon i sikkerhetsrådet som sier at sivilbefolkningens grunnleggende overlevelsesbehov må sikres. 

 

President, 

 

Situasjonen vi står i i dag reflekterer at forholdet mellom Israel og Palestina er uløst. Dagens situasjon gir åpenbart ikke varig fred og trygghet verken for israelere eller palestinere. På lengre sikt må den folkerettsstridige blokaden av Gaza, den aggressive bosettingspolitikken på Vestbredden, og den systematiske grove diskrimineringen palestinere opphøre. Jeg håper Norge i tiden som kommer kan bidra til å få partene tilbake til forhandlingsbordet og samtidig være tydelig både overfor Israel og Palestinske representanter om at Norge tar fullstendig avstand fra urettferdighet og vold som rammer uskyldige..

 

Takk

Liker du Miljøpartiet de Grønne sin politikk?

 

Klikk her

Få siste nytt fra meg rett i innboksen!