Få siste nytt

Innlegg under justisministerens redegjørelse om Ukrainske flyktninger

internasjonal solidaritet ukraina Mar 10, 2022

 

På vegne av MDG vil jeg takke justisministeren for en god redegjørelse. Regjeringen har tatt flere viktige grep på dette feltet. Det er bra at kommunenes utgifter til å ta imot flyktninger fra Ukraina blir dekket og at regjeringen, i likhet med EU, gir midlertidig kollektiv beskyttelse til flyktninger fra Ukraina. 

 

Det som skjer i Ukraina er en folkevandring, den største flyktningstrømmen vi har sett i Europa siden 2. verdenskrig. Over to millioner har flyktet fra landet. Halvparten er barn. Mange flere er internt fordrevet i et Ukraina der det fortsatt er vinter og der Russland fører en brutal og hensynsløs krig som rammer mange sivile. 

 

Mange som levde et helt vanlige liv for to uker siden er nå uten grunnleggende trygghet og frihet. Mange har mistet alt. Kvinner og barn på flukt er enkle ofre for kyniske menneskehandlere. 

 

Jeg er glad for at det er bred enighet om at vi nå må mobilisere massivt for å hjelpe. Men jeg vil gjerne ta opp enkelte problemstillinger som jeg håper regjeringen vil ta med seg: 

 

Veldig mange av de som kommer til Norge de neste dagene er familier som har reist fra ektemenn og fedre. Vi mener at det er viktig at menn i Ukraina bør ha rett på familiegjenforening med sin familie. 

 

For det andre så vet vet vi at både kvinner, barn og seksuelle minoriteter er særlig utsatt for utnyttelse og vold på flukt. 

 

Jeg vil oppfordre regjeringen til å jobbe internasjonalt og gjennom det norske nødhjelpsapparatet med å forebygge diskriminering av folk i en ekstremt sårbar situasjon. Det er ofte de mest ressurssterke som kommer seg i trygghet på egenhånd. 

 

President, krigen i Ukraina har bragt en flyktningkrise nærmere på Norge enn vi har sett på veldig lenge. Men vi må ikke glemme resten av verden. Over 80 millioner er på flukt. De fleste er kvinner og barn. 

 

Med dette bakteppet, justisminister, må Norge IKKE kutte i kvoteflyktninger fra andre land som følge av Ukraina-krisen. 

 

Vi må også fortsette å komme med friske midler til Ukraina. 

 

Og vi må IKKE kutte i nødhjelp og bistand til resten av verden for å finansiere våre bidrag til Ukraina. 

 

President, vi går inn i en tid der vi dessverre ikke er forunt å kunne håndtere kun en krise av gangen. Vi har dårligere tid enn noensinne for å løse klimakrisen. Millioner er på flukt i Europa, og verden. Og nå når en av verdens største hveteprodusenter står i brann vil sårbare land i sør rammes. Økte matvarepriser kan rokke skjøre samfunn ut av balanse. Enda flere kan stå i fare for å sulte Og enda flere kan se seg nødt til å forsøke seg den farefulle veien gjennom Libya og over Middelhavet der tusenvis allerede drukner fordi vi har forsøkt å gjøre det så vanskelig som mulig å komme til Europa. 

 

President, det er godt å se den solidariteten vi ser i møte med flyktningene fra Ukraina. Det er viktig for oss som mennesker å ta imot mennesker på flukt med åpne armer og hjertevarme, slik vi selv ønsker å bli møtt. Det håper jeg vi tar med oss videre til alle flyktninger, uansett hvor langt unna de kommer fra. 

 

De som nå kommer fra Ukraina kommer til å trenge hjelp fra oss alle. Det offentlige må lage gode systemer, men også legge til rette for frivilligheten. Det blir viktig at kommunene har åpne kanaler til statlige myndigheter for å kunne utløse hele potensialet i den solidariteten vi alle kjenner på.

 

 

Liker du Miljøpartiet de Grønne sin politikk?

 

Klikk her

Få siste nytt fra meg rett i innboksen!