Få siste nytt

Min påstand er: kunst er avgjørende for sosiale bevegelser - hør hvorfor her

podkast politikerlivet Jun 07, 2023

 

Som politiker blir man fra tid til annen spurt om mange rare og litt personlige ting, for eksempel: hvilken bok har betydd mest for deg? hvilken bok har du på nattbordet ditt nå? hva slags musikk hører du på? ta med deg fem yndlingslåter til denne sendinga!, hva var det siste du brukte penger på?

 

Jeg synes jo alt det der er litt skummelt og kleint. Noen ganger har jeg rett og slett ikke hatt noe særlig tid til å høre på noe, eller lese noe særlig interessant, og det kan være litt flaut. Dessuten har det noe å si hva man svarer. Det blir uansett tolket inn i hvem du er som politiker. Det er jo nettopp derfor de spør.

 

Her om dagen fikk jeg en forespørsel fra TONO - altså en organisasjon som forvalter rettighetene til musikk for norske artister. De har altså en podkast, om musikk - for musikere da - primært antar jeg? Og jeg skulle ta med meg 5 låter og fortelle om hvorfor de har betydd noe for meg. SJUKT skummelt. 

 

Uansett - jeg benytta meg av et gammelt politikertriks - nemlig muligheten til å gjøre det politisk. Jeg tok med meg fem kampsanger, og fikk snakke i en time om hvorfor kunst - og ikke minst musikk - er viktig for kamp - eller sosiale bevegelser.

 

Tilfeldigvis er dette ett av mine yndligstemaer: Hvor viktig kunsten er for kampen!

 

Eller kunst, politikk og sosiale bevegelser. Det var noe jeg jobbet med i flere år før jeg ble politiker. i Melafestivalen. Der møtte jeg blant annet Harry Belafonte - som var viktig for borgerrettsbevegelsen i USA, Miriam Makeba og Hugh Masekela - som var viktige for anti-Apartheid-bevegelsen i Sør-Afrika, Ramy Essam - som var en av artistene som stod på Tahrir Square i Egypt i 2011 og ble slått gul og blå av politiet for sitt engasjement, Manu Chao - som kjemper for de som har minst i verden, Youssou N'Dour som har brukt sin stjernestatus for å kjempe mange kamper, Karpe Diem og Mari Boine - som har gjort en stor innsats her i Norge i sine rettighetskamper på måter som politikere aldri ville fått til. 

Kunstnere har hatt en avgjørende rolle i mange av vår tids største sosiale rettighetsbevegelser. Det snakker jeg om i denne podkasten.

 

Hør da vel!

Episode 28: Lan Marie Berg – Spillelista – Podcast – Podtail

 

 

 

 

 

Liker du Miljøpartiet de Grønne sin politikk?

 

Klikk her

Få siste nytt fra meg rett i innboksen!