Høyprisavgift på feil energitype
Nov 05, 2022Flytt høyprisavgiften fra vannkraft til olje og gass, og legg inntektene inn i statsbudsjettet, ikke i Oljefondet.
Regjeringen risikerer å gi norsk økonomi hollandsk syke med sin spesialbehandling av oljen. Det er på overtid med nye avgifter på olje- og gass.
Europas fossilavhengighet gjorde kontinentet sårbart for Putins energikrig. Skal vi nå klimamålene trenger vi en rask og storstilt utbygging av fornybart for at Norge og verden skal ha stabil energiforsyning i fremtiden.
Olje- og gassnæringen har hatt vanvittige overskudd som følge av invasjonen av Ukraina. Men de blir i praksis vernet av regjeringen fra å bidra mer til fellesskapet.
Vi er helt enige med NHH-professor Gunnar S. Eskeland: Regjeringen kan ikke påstå at de økte skattene på fornybar energi er nøytrale og uten konsekvenser. Høyprisbidraget på fornybart vil påvirke investeringer (innlegg i DN 1. november).
Sigrun Gjerløw Aasland, leder i Zero, har rett når hun påpeker de fossile følgefeilene handlingsregelen får, når den forhindrer at den svært profitable oljen kan bidra direkte på statsbudsjettet mens fornybarnæringen får milliardsmell (kronikk i DN 2. november).
Det er på høy tid å endre avgiftsregimet på fossil energi.
Vi trenger kun en liten endring i en lov for å gjøre det mulig å ta inntektene fra nye olje- og gassavgifter rett inn på statsbudsjettet.
Å legge høyprisbidraget på olje- og gasselskapene vil ha akkurat samme inflasjonseffekt på budsjettet som om det er på fornybart, men med den heldige ekstraeffekten at man beskytter investeringsviljen i fornybarsektoren. Høyprisbidrag på olje og gass vil dra ned aktiviteten i fossilsektoren. Men det er bedre enn at den samme nedgangen skjer i fornybart.
Olje- og gasselskapene burde være de som betaler høyprisbidrag, ikke vannkraftprodusentene.
Dessuten må vi redusere aktiviteten i olje og gass.
Et av poengene med å etablere Oljefondet var å unngå de negative effektene oljen kan ha for utvikling av resten av norsk økonomi, som hollandsk syke. Skiftende regjeringen har lykkes i å begrense hvor mye oljepenger vi trekker inn fra fondet for å utvide offentlige budsjetter. Det er bra. Men de har totalt mislykkes i å håndtere den andre trusselen som er at fossilnæringen stjeler for mye kapital og hjernekraft.
Med dagens ekstremt høye aktivitetsnivå og svært lave ledighet er det svekket kapasitet og kapital til å bygge ut nye næringer som for eksempel offshore vind. Både verftsindustrien og annen nøkkelindustri som er nødvendig for å bygge et nytt grønt industrieventyr er bundet opp i olje- og gassvirksomheten.
Vi må begynne jobben nå med å bygge opp ny industri. Europa skal for eksempel ikke selge nye fossilbiler etter 2025, og etterspørsel etter norsk olje vil få nok et skudd for baugen. I dag går mellom en tredjedel og halvparten av oljen til transportsektoren. Landene i Europa ønsker ikke norsk gass på lang sikt, de ønsker å legge om til fornybar energi.
Norges viktigste gassmarked vil ikke eksistere om noen år. Da kan ikke Norge legge høyprisbidrag på fornybart, og fortsette å putte alle hoder og alle investeringene inn i å utvinne mer fossil energi.
Innlegget ble først publisert i DN.
Liker du Miljøpartiet de Grønne sin politikk?